21.11.21 Erik van Veenendaal pakt 7e nationale titel in het enkelspel

Erik van Veenendaal kampioen Bonaire en pakt 7e titel in het enkelspel

Woensdag 10 november vond bij Jong Bonaire het A-klasse nationaal kampioenschap plaats voor Bonaire. Op voorhand beloofde het een uitermate spannende strijd te worden, minstens 6 van de 8 spelers werden winstkansen toegedicht. Uiteindelijk won Erik van Veenendaal met overmacht; hij bleef ongeslagen, won al zijn wedstrijden en pakte zo zijn 7e Bonairiaanse titel in het enkelspel. Almar Nicolaas speelde ook een sterk toernooi en werd tweede, Ronaldi Vos (de winnaar van het vorig kampioenschap) pakte de 3e plaats.

Zeer sterk deelnemersveld
Het was een sterk deelnemersveld bij de A-klasse, van de lokale topspelers ontbrak alleen Leo Domacasse. Waarschijnlijk de beste toernooi bezetting sinds vele jaren. De acht deelnemers speelden een volledige achtkamp, hetgeen gezien de hitte in de zaal ook meteen een fysieke uitdaging was. Het werd een lange avond, met veel publieke belangstelling en heel veel hoogstaand en spannend tafeltennis. Nadat de eerste vier ronden in de achtkamp waren gespeeld, bleek dat de vier hoogst geplaatste spelers te weten Almar Nicolaas, Rene Evans, Erik van Veenendaal en Ronaldi Vos nog ongeslagen waren. Dit had zeker voor Erik van Veenendaal anders kunnen zijn, hij stond in zijn 3e wedstrijd tegen Junny Vos namelijk 1-2 in games en 6-9 in punten achter. Hij wist het echter om te draaien en won de wedstrijd met 3-2. Ook Almar Nicolaas kende een “narrow escape”; hij won tegen Malcolm Wilson in een zwaar gevecht met 3-2.

Spannende tweede fase
De 2e fase van de achtkamp waarin de vier nog ongeslagen spelers tegen elkaar zouden uitkomen beloofde veel spanning. Erik van Veenendaal begon sterk en won met 3-1 tegen Ronaldi Vos. Ook tegen Almar Nicolaas boekt hij een, enigszins fortuinlijke, 3-1 overwinning. De wedstrijden tegen Rene Evans werd een echte kraker met topspin tafeltennis, mooie services en heel veel spanning. Met 13-15, 11-9, 11-13, 11-9 en 15-3 boekte van Veenendaal een zeer zwaar bevochtte 3-2 overwinning. Daarmee bleef hij ongeslagen en pakt hij de Bonairiaanse titel in het enkelspel.

Aangezien Rene Evans van zowel Almar Nicolaas (1-3) en Ronaldi Vos (1-3) verloor, moest de partij tussen Almar Nicolaas en Ronaldi Vos uitsluitsel geven over de 2e en 3e plaats. Almar Nicolaas pakt met zijn bekende blokspel de eerste game (11-8), waarna Ronaldi Vos zich terugvocht in de wedstrijd en de tweede game met 12-10 won. Helaas was het daarna over voor hem en pakte Nicolaas met 11-7 en 11-2 de volgende twee, de overwinning, en de tweede plaats in het kampioenschap. Ronaldi Vos werd keurig en zeer verdiend derde.

ITTF
Het toernooi werd onder auspiciën en volgens de regels van de ITTF gespeeld, hetgeen onder andere betekende dat alleen ingezetenen van Bonaire konden deelnemen aan het toernooi.